دکتر عزيزي: در کشور ما از هر هزار تولد يک کودک دچار کم کاري تيروئيد مي شود

رئيس پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، عنوان کرد: از هر هزار تولد يک کودک دچار کم کاري تيروئيد مي شود. اين عارضه به علت عدم رشد کافي تيروئيد در دوران جنيني است. ولي علاوه بر اين عارضه که پيشگيري ندارد، زن باردار ميبايست يد کافي دريافت کند تا تيروئيد جنين و تيروئيد خود مادر رشد سلولهاي مغزي جنين را تسهيل کنند.

به همين دليل به مادران باردار توصيه مي شود در دوران بارداري يد به مقدار کافي دريافت کنند.

فريدون عزيزي، رئيس انجمن متخصصان غدد درون ريز و متابوليسم با توجه به فرارسيدن روز جهاني تيروئيد(4 تا 6 خردادماه)، گفت: امسال در روز جهاني تيروئيد بيشترين تمرکز بر روي مساله تيروئيد و فعاليت آن در دوران کودکي و بارداري است بنابراين کم کاري تيروئيد در بين کودکان و نوجوانان و زنان باردار بيشتر قابل توجه خواهد بود.

وي افزود: تيروئيد در دوران جنيني و 2 تا 3 سال اول زندگي نقش بسيار موثر و قابل توجهي را در رشد مغزي کودک دارد. اگر تيروئيد به خوبي رشد پيدا نکند فرد دچار کند ذهني، اختلال عصبي، عدم رشد جسمي و ... مي شود.

عزيزي در ادامه يادآور شد: اگر اين اختلالات در دوران جنيني بروز پيدا کند غيرقابل بازگشت خواهد بود به همين دليل پيشگيري از بروز اين اختلال در دوران بارداري بسيار مهم است.

رئيس پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، در ادامه يادآور شد: مادران بايد در دوران بارداري به خصوص سه ماه نخست بارداري «يد» به مقدار کافي دريافت کنند تا احتياجات جنين تامين شود زيرا در اين مدت تيروئيد جنين تشکيل نشده و براي رشد سلولهاي عصبي به هورمونهاي تيروئيدي مادر نياز دارد اما در هفته 17 تيروئيد جنين به اندازه کافي هورمون توليد ميکند و ديگري به مادر نيازي نخواهد داشت.

وي افزود: اگر تيروئيد مادر در دوران بارداري فعال باشد کودک دچار مشکل نخواهد شد اما در غير اينصورت کودک دچار مشکل مي شود و لذا دريافت يد کافي در دوران بارداري و فعاليت طبيعي تيروئيد مادر در سه ماهه اول و طبيعي بودن تيروئيد جنين در سه ماهه دوم و سوم بارداري ضروري است.

عزيزي يادآور شد: به همين دليل زمانيکه کودک متولد مي شود ميزان تيروئيد آن اندازه گرفته مي شود که اگر کودک دچار کم کاري تيروئيد بود هورمون تيروئيدي تجويز مي شود که بايد تا پايان عمر مصرف شود.

رئيس پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، در پايان خاطرنشان کرد: براي فعاليت طبيعي تيروئيد مادر در دوران بارداري به مادران توصيه مي شود در اين دوران به مقدار کافي يد مصرف کنند تا رشد سلولهاي مغزي جنين دچار مشکل نشوند.